Menenstraat 344

8560 Wevelgem (BE)

Donderdag van

19:00 PM tot 21:00 PM

Email ons

contact@prenatalesessies.be

Is dit veilig voor de baby tijdens borstvoeding?

Als de zwangerschap eindelijk voorbij is, krijg je een verfrissend gevoel: je lichaam is eindelijk weer van jou. Je kunt op je buik slapen, eten wat je wilt, en je comfortabel bewegen. Maar als je borstvoeding geeft, vraag je je misschien af: wat is veilig voor de baby? Wij helpen je graag om te weten wat je kunt doen tijdens het geven van borstvoeding en met welke dingen je moet wachten tot je stopt.

Voedingsmiddelen

Koffie – Het korte antwoord is ja, het is over het algemeen veilig om cafeïne te drinken terwijl je borstvoeding geeft. Deskundigen raden echter aan je cafeïne-inname te beperken tot 300 milligram per dag (ongeveer 2 kopjes koffie). Het is verstandig om dit het eerste deel van de dag te doen, omdat sommige baby’s gevoeliger zijn voor cafeïne dan anderen. Let op: energiedrankjes en cola bevatten ook cafeïne!

Alcohol – Geen alcohol drinken is de veiligste optie voor moeders die borstvoeding geven. Het is echter niet bekend dat 1 drankje per dag schadelijk is voor de baby. Om het veiligst te zijn, kan de moeder na één drankje minstens 2 uur wachten voordat ze borstvoeding geeft. Blootstelling aan alcohol boven een matig niveau via de moedermelk kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling, groei en het slaappatroon van de baby. Overmatig alcoholgebruik kan ook het beoordelingsvermogen van de moeder aantasten en haar vermogen om veilig voor haar kind te zorgen.

Vis – Je kunt veilig vis eten en in het algemeen alle voedingsmiddelen. Beperk echter vissoorten die veel kwik bevatten tot minder dan 2 keer per week (zoals grootoogtonijn, koningsmakreel, marlijn, Atlantische slijmkop, haai, zwaardvis en zeilvis).

Medicatie

Allergie- en hooikoortsmedicatie: Antihistaminica die je niet slaperig maken, worden als veilig beschouwd tijdens het geven van borstvoeding. Neussprays en oogdruppels zijn ook veilig. Vermijd antihistaminica waar je slaperig van wordt, omdat je baby er slaperig van kan worden.

Antibiotica: De meeste antibiotica tegen bacteriële infecties zijn veilig, maar volg altijd het advies van je arts op.

Antidepressiva: Sommige antidepressiva zijn veilig, andere niet. Overleg met je arts wat de beste optie is als je borstvoeding geeft.

Astma medicatie: De meeste puffers zijn veilig. Het is heel belangrijk dat je niet stopt met je astmamedicijnen terwijl je borstvoeding geeft.

Verkoudheidsmedicatie: Je kunt neussprays met een zoutoplossing en neussprays met een decongestivum gebruiken. Vermijd geneesmiddelen die pseudoefedrine bevatten. Paracetamol is veilig in te nemen als je borstvoeding geeft.

Schoonheid

Anti-rimpel injecties – Botulinetoxine wordt afgeraden tijdens het geven van borstvoeding omdat er geen grootschalige studies zijn gedaan naar de effecten op borstvoeding.

Retinol – Dit is niet veilig voor gebruik door moeders die borstvoeding geven, omdat het via de huid in de bloedbaan kan worden opgenomen en van daaruit in de moedermelk terecht kan komen.

Fillers – Deze zijn veilig als je borstvoeding geeft, zolang je lichamelijk gezond bent en geen symptomen van mastitis of een andere infectie/ziekte hebt. Informeer je technicus over het feit dat je borstvoeding geeft en doe dit altijd in een erkend medisch centrum.

Laserbehandelingen – Deze mogen geen nadelige invloed hebben op borstvoeding, de productie van moedermelk of de kwaliteit van moedermelk en kunnen veilig worden gebruikt voor cosmetische indicaties. Als de laser wordt gebruikt om pigmentveranderingen te behandelen (zoals melasma) die tijdens de zwangerschap zijn ontstaan, geef dit enige tijd om te vervagen voordat je het behandelt.

Overig

Sport – Intensieve lichaamsbeweging kan een toename van melkzuur veroorzaken, maar er is geen bewijs dat moedermelk met een verhoogd melkzuurgehalte schadelijk is voor je baby.

Roken/vapen – Dit wordt over het algemeen afgeraden, omdat giftige chemicaliën in de melk terechtkomen en schadelijk zijn voor de baby.

Wellness – Na je controle van 6 weken kun je naar de wellness, maar moeders die borstvoeding geven moeten oppassen dat ze niet te lang in sauna’s of stoombaden blijven vanwege de mogelijke risico’s van oververhitting en uitdroging.

We hopen dat deze richtlijnen je helpen bij je borstvoedingsreis, zodat zowel de baby gelukkig is als mama zichzelf kan verwennen en veilig aan zelfzorg kan doen!