Menenstraat 344

8560 Wevelgem (BE)

Donderdag van

19:00 PM tot 21:00 PM

Email ons

contact@prenatalesessies.be

Mama geboren

Een tijdje geleden staken wij met enkele deskundigen de koppen samen om sessies te ontwikkelen die aanstaande ouders zo goed als mogelijk voorbereiden op de komst van een kindje. Enkele vroedvrouwen, lactatiekundigen, een kinderarts en een coach met expertise in de perinatale periode leggen hun kennis samen om zo te informeren en te sensibiliseren rond het ouderschap. Af en toe nemen wij je via een blog mee in een specifiek thema om alle toekomstige ouders wat extra steun te geven. Lees hier onze eerste blog:

De geboorte van mama en baby

Wanneer je mama wordt ligt de focus meestal op de baby. Waarschijnlijk zal iedereen je proficiat wensen om het nieuwe mensje dat je op de wereld hebt gezet. Iets zo jong, zo klein, zo onervaren heeft nog niet zo lang geleden zijn/haar eerste adem genomen… Net zoals jij. Want samen met de geboorte van een eerste kindje, gaat er nog een geboorte gepaard. Een kersverse mama ligt als een deken rond haar baby. Krachtig, maar ook onervaren en zo kwetsbaar. Deze blog is een oproep naar alle jonge, verse mama’s die in de schaduw worden geboren van het kind.

De postnatale periode

In de kraamperiode leer je zorgen voor je baby. Je zal in verbinding gaan met dat kleine mensje die als een magneet bij jou wil blijven. Je zal proberen dit mensje te leren begrijpen, troosten en verzorgen. Misschien gaat dit meteen goed, misschien is het pad wat hobbelig. Er zijn veel zaken die de eerste periode met je baby uitdagender kunnen maken. Denk maar aan borstvoeding die moeilijk op gang wil komen, een premature geboorte, een moeilijk herstel van de bevalling… Toch nemen we als mama onze baby dit meestal niet kwalijk. Onze baby, die nog zoveel moet leren, verwerken, ervaren…

Ik daag je uit om dit ook met jezelf te doen. Kijk met evenveel liefde en acceptatie naar jezelf als mama als naar je baby. Want ook jij hebt tijd nodig om jezelf te leren kennen. Je zal op grenzen botsen die je nooit eerder kende. Je zal toewijding voelen die je prioriteiten op zijn kop zetten. Misschien was je van plan om snel terug te gaan werken en voel je daar op dit moment heel veel weerstand voor. Of misschien is het eerder omgekeerd. Waar jij zes maanden ouderschapsverlof wou opnemen en zeker tot de leeftijd van 1 jaar borstvoeding wilde geven, voel je nu al het gemis van je collega’s en ben je de beste flesvoeding aan het googelen.

Identiteit van jezelf als ouder

Je baby is ter wereld gekomen met een aangeboren temperament en een aantal persoonlijkheidskenmerken. Zoals je niet kan kiezen of je baby de rustige puzzelaar zal worden of die schattige wildebras met een voorliefde voor actieve sporten, zo kan je ook niet kiezen wie jij als mama zal zijn. Wat je wél kan doen is jezelf leren kennen. Je talenten en minder goeie kanten leren inschatten. Vertrouw op jezelf wanneer dit kan, maar laat ook hulp toe wanneer je beseft dat iets buiten jouw kunnen ligt…

Dus, aan alle mama’s to be: geef jezelf dezelfde tijd en ruimte om je te ontplooien zoals je dit met je baby zal doen. Het zal een pad zijn met vallen, opstaan en bijsturen. Wees mild voor de mama (en papa) in jullie zelf. Je kindje heeft niemand anders dan jijzelf nodig. Geen perfecte ouder kan die vervangen.