Menenstraat 344

8560 Wevelgem (BE)

Donderdag van

19:00 PM tot 21:00 PM

Email ons

contact@prenatalesessies.be

Reisapotheek

Nu de zomervakantie begint, kijken we allemaal uit naar de zomerreisjes. Misschien is het je eerste zomer met een baby, of een eerste grotere reis met je peuter. Om verwarring en te veel of te weinig voorbereiding te voorkomen, hebben we een lijst gemaakt met dingen die je mee moet nemen op reis. Als je medicijnen van thuis meeneemt; controleer dan vervaldatum, want ze kunnen verouderd zijn.

Dit is wat jij moet hebben:

 • Zonnecrème. Minerale zonnebrandcrème is het veiligst voor baby’s en je moet er een kiezen met een SPF van minstens 50. Vergeet niet dat lange mouwen en een hoed de beste bescherming bieden. Smeer je baby om de 4 uur in als je de hele dag buiten bent. Vergeet niet dat baby’s handjes en voetjes en oren ook een zeer gevoelige huid hebben, die moet je ook insmeren. 
 • Anti-insectenmiddel. Koop altijd muggenspray op basis van de leeftijd.  Onder de 2 maanden – insectwerende middelen worden niet aanbevolen. Vanaf 2 maanden – insectwerende middelen die 10% DEET bevatten kunnen gebruikt worden.Vanaf 12 maanden – insectwerende middelen die Picaridin bevatten kunnen gebruikt worden.Vanaf 3 jaar – insectwerende middelen die PMD bevatten kunnen gebruikt worden. Als je niet zeker weet welk middel je moet kopen, kun je dit aan je apotheker vragen. 
 • Pleisters en verband. Hoewel je het voor een baby nauwelijks nodig zult hebben, is de kans echt groot voor peuters omdat ze veel zorgeloos bewegen.
 • Ontsmettingsmiddel en wattenstafjes. Dit gaat samen met pleisters, omdat je de wondjes eerst moet schoonmaken.
 • Thermometer. Als de baby koorts heeft, moet je de temperatuur kunnen controleren.
 • Ibuprofen (Nurofen, Brufen, Algidrin) en paracetamol (Perdolan, Dafalgan). Deze medicijnen werken tegen koorts, maar ook tegen pijn. Zorg dat je ze altijd allebei hebt en het beste in verschillende vormen (siroop en suppo).
 • Luiercrème – als de baby meer zweet tijdens het zonnige weer, is de kans groter dat hij luieruitslag krijgt. Zorg dat je daar een crème voor hebt. 
 • Middelen tegen jeuk. Het is altijd handig iets te hebben als een baby veel muggenbeten of een netelbrand heeft. Eenvoudige crèmes en sprays kun je gewoon bij de apotheek kopen. De antihistaminica zijn alleen op voorschrift, dus vraag ernaar bij je kinderarts tijdens de controle. 
 • ORS – dit is een poeder met elektrolyten en glucose als drinkoplossing. Het wordt altijd aangeraden om te drinken in plaats van water als de baby diarree heeft of moet overgeven.
 • Fysiologisch water ampullen – deze zijn niet alleen handig om de neus te spoelen – je kunt er ook een vreemd voorwerp of etter mee uit de ogen wassen, wonden mee spoelen enz. 
 • Persoonlijke medicijnen als jouw baby die gebruikt. Aërosols of puffers, allergiemedicatie, PPI en andere – vergeet niet om tijdens je bezoek aan je kinderarts om een extra voorschrift te vragen. 

Fijne en gezonde vakantie allemaal!