Menenstraat 344

8560 Wevelgem (BE)

Donderdag van

19:00 PM tot 21:00 PM

Email ons

contact@prenatalesessies.be

Reizen met een baby of peuter

Met de zomervakantie voor de deur staan we allemaal te popelen om op reis te gaan. Of het nu gaat om een familiebezoek of een vliegreis naar een toeristische bestemming, het brengt veel mooie herinneringen met zich mee voor het hele gezin. Maar reizen met een baby of peuter vraagt extra voorbereiding en kan stressvoller zijn dan gewoon je eigen tas inpakken en de deur uitgaan. De voorbereiding varieert ook afhankelijk van de leeftijd – je zult waarschijnlijk merken dat reizen met een peuter veel interactiever is dan reizen met een baby.  Als moeders die al het goede en het slechte van reizen met je kinderen hebben meegemaakt, hebben we wat tips en trics voor je op een rijtje gezet:

Algemene tips:

 1. Vaccinatie en algemene controle.  Voordat je op reis gaat, ook met de auto, het vliegtuig of waar dan ook in het buitenland, moet je ervoor zorgen dat je baby alle noodzakelijke vaccinaties heeft gehad. Als je van plan bent om naar het buitenland te reizen, wees je er dan van bewust dat sommige landen extra vaccinaties vereisen. Overleg met je kinderarts, want zowel premature als voldragen baby’s mogen de eerste paar maanden van hun leven niet vliegen of met de trein reizen, tenzij het absoluut noodzakelijk is. Reizen met een auto is meestal de veiligste optie voor pasgeborenen. 
 2. Verzamel belangrijke documenten en de reisapotheek. We hebben een apart blog over de medicijnen die je mee moet nemen op reis. 
 3. Doe wat onderzoek en plan extra tijd in. Begin vroeg en zorg voor extra tijd bij het inpakken van de auto, aankomst op het vliegveld, het doorlopen van de veiligheidscontrole, het inchecken in je accommodatie, uit eten gaan, enz. Deze extra tijd zorgt voor een soepele reis en helpt de stress tot een minimum te beperken. Je zult extra pauzes nodig hebben met je kind – voor het verschonen van luiers, voedingen en andere dingen, dus plan die ook in. 
 4. Houd de voedings- en slaaprytme net zo consequent als wanneer je thuis bent. 
 5. Als je herbruikbare luiers gebruikt, overweeg dan om wegwerpluiers mee te nemen. Neem extra kleren en veel luiers mee.
 6. Zorg voor voldoende snacks en speelgoed. Als je met een baby reist, neem dan voldoende flesvoeding, water (voor baby’s ouder dan 6 maanden) en andere vaste voeding mee. Pak meer in dan je denkt nodig te hebben in geval van vertragingen.
 7. Denk aan bescherming tegen de zon en bescherming tegen muggen-/tekenbeten. Meer hierover in de blog Reisapotheek. 
 8. Neem een lichtgewicht buggy en een draagzak mee. 
 9. Vergeet niet om video’s en foto’s te maken! Met camera’s ingebouwd in telefoons, heb je waarschijnlijk geen herinnering nodig om foto’s te maken! Zorg er toch voor dat je herinneringen vastlegt als je met je kinderen reist, vooral als ze ouder worden. Het zal leuk voor ze zijn om terug te kijken en zich de reis te herinneren!

Reizen met een baby:

 • Neem baby’s wiegje en haar eigen dekens mee – slapen kan problematisch zijn in de nieuwe omgeving – eigen beddengoed zal helpen om haar te kalmeren.
 • Maak je geen zorgen over andere passagiers en wees geduldig met jezelf en je baby. 
 • Plan extra tijd in voor luiervervangingen en voedingsmomenten.
 • Anticipeer op oorpijn tijdens het vliegen – om te helpen helpt zuigen en slikken – neem een fopspeen en een flesje mee. Het is gemakkelijker als je borstvoeding geeft.
 • Zorg voor voldoende flesvoeding als je geen borstvoeding geeft – in verschillende landen is de flesvoeding die je gebruikt misschien niet verkrijgbaar. De baby’s stoppen vaak met vast voedsel eten op vakantie, door de opwinding en vermoeidheid, dus zorg ervoor dat je genoeg melk hebt voor alle voedingen. 

Reizen met een peuter:

 • Kies een hotel verstandig – zorg ervoor dat je een hotel kiest met een peuterbed, genoeg activiteiten voor kleine kinderen en hoge stoelen om te eten. Vraag van tevoren of de kamers babyproof zijn.
 • Plan leeftijdsgebonden uitstapjes – terwijl je een kleine baby kunt meenemen voor een stedentrip omdat hij gewoon in een buggy of draagzak zit, zou dat met een peuter een hele uitdaging zijn. Peuters spelen graag buiten en op het strand, dus dat moet je bestemming zijn als je wilt dat de reis leuk is voor het hele gezin. 
 • Neem veel meer snacks en nieuw(e) speelgoed mee dan je denkt nodig te hebben. 
 • Anticipeer op grote gevoelens. Nogmaals, veranderingen in routines kunnen moeilijk zijn voor kinderen. Reizen betekent thuis achterlaten, in een vreemd bed slapen en veel inspanningen. Dit kan stressvol, verwarrend of zelfs een beetje eng zijn voor je kleintje. Als deze emoties zich uiten in driftbuien, huilen of verzet, geef je kind dan extra steun en liefde.
 • Houd toezicht op waterspelen. Op reis gaan met een peuter kan gepaard gaan met waterspelen, zoals spetteren in het zwembad of op het strand. Verdrinking is een van de belangrijkste doodsoorzaken bij kinderen van alle leeftijden en het kan binnen enkele seconden gebeuren, of kinderen nu zwemmen, in een ondiep zwembad spelen. Let goed op kinderen als ze in het water of in bad zijn.
 • Als je met een peuter vliegt – help hem dan tijdens het opstijgen en landen. Door hun verschillende anatomie kunnen ze oorpijn hebben – zorg voor een fopspeen of iets om op te kauwen om de pijn te verzachten. Hoewel vliegen onder de 2 jaar gratis is, kun je overwegen om je peuter een eigen stoel te geven – dan heeft hij meer bewegingsvrijheid en kan hij een dutje doen als dat nodig is. Denk ook goed na over de stoelen – achterin het vliegtuig zijn de toiletten dichtbij genoeg en kan je peuter een beetje rondlopen zonder andere passagiers te storen. 

We hopen dat deze tips je zullen helpen bij het plannen van een soepelere reis en we wensen je deze zomer zonnig weer en onvergetelijke avonturen met je kleintjes!