Menenstraat 344

8560 Wevelgem (BE)

Donderdag van

19:00 PM tot 21:00 PM

Email ons

contact@prenatalesessies.be

Samen groeien als ouders

Screenshot 2024-07-08 at 22.13.22

De postnatale periode is voor iedereen een uniek verhaal. Het ene is al wat makkelijker dan het andere. We bespreken tijdens deze blog enkele zeer mooie, maar ook moeilijkere processen die kunnen plaatsvinden na het krijgen van een kindje.


Verwachtingen van elkaars ouderrol
Tijdens de zwangerschap, en misschien zelfs ervoor, heb je een beeld gecreëerd van wie jouw partner zou worden als ouder. Als deze verwachtingen worden ingevuld of zelfs nog mooier zijn in de realiteit kan dat ervoor zorgen dat jullie als koppel door een roze bril naar elkaar kijken. Waar je vroeger liefhad vanuit jezelf, ontstaat er extra laag in deze liefde. De liefde die via jouw partner naar jouw kind(eren) gaat. Misschien word jij er wel helemaal warm van als je jullie baby ziet in de armen van je partner, of had je niet verwacht dat je partner zo betrokken zou zijn bij de nachtvoedingen. Het zijn vaak kleine dingen die bepalen met welke blik je gaat kijken naar de nieuwe rol die je wederhelft op zich neemt.
Het kan echter ook omgekeerd. Misschien heeft jouw partner tijd nodig om te wennen aan jullie nieuwe situatie of hebben jullie verschillende ideeën over wat een goede ouder hoort te zijn/doen. Mocht dit zo zijn kan dit ervoor zorgen dat je teleurgesteld bent in je partner. Dit kan een eenzaam gevoel teweegbrengen en kan een struikelblok worden in jullie relatie.
TIP: Bespreek tijdens de zwangerschap hoe jullie het concreet zien. Vermijd vage uitspraken zoals; ‘ik wil dat je er bent voor ons’ of ‘ik wil veel structuur in ons gezin’. Bespreek concreet wat deze dingen dan voor jullie betekenen. Hoe zal jullie weekplanning eruit zien? Hoe gaan jullie de eventueel moeilijke nachten opvangen? Kiezen jullie voor borstvoeding of flessenvoeding en hoe wordt dit dan verdeelt? Ook al zijn dit misschien de minder leuke gesprekken om te voeren, het is makkelijker om dan af te stemmen op elkaar dan wanneer de baby er al is. We gaan er vaak onterecht vanuit dat de ander dezelfde ideeën heeft als ons.


Intimiteit & affectie
Het is vanzelfsprekend dat de periode na een bevalling niet meteen in teken staat van intimiteit. Maar hoelang deze periode duurt en hoe jullie hiermee omgaan is opnieuw zeer verschillend. Allereerst is er natuurlijk het fysieke aspect die ervoor kan zorgen dat seks pijnlijk is of zelfs afgeraden wordt door je vroedvrouw of gynaecoloog. Het is belangrijk om de tijd te nemen om fysiek te herstellen alvorens jullie bepaalde stappen gaan ondernemen. Durf deze zaken ook bespreken met je artsen of vroedvrouw.
Weet dat er echter heel veel verschillende manieren zijn om intiem te zijn met elkaar. Wanneer je om bepaalde redenen er nog niet klaar voor bent om ‘all the way’ te gaan, kunnen jullie gerust op een andere manier experimenteren met liefde en affectie. Het belangrijkste is dat jullie elkaar niet uit het oog verliezen. Dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan. De baby – en tropenjaren kunnen heel vermoeiend zijn waardoor de focus ligt op de kinderen en je staat als het ware op overleven.
TIP: Ga op zoek naar wat intimiteit voor de ander betekent. Misschien heeft de ander vooral nood aan fysiek contact en kan een massage hier ook aan tegemoet komen. Of is het eerder omgekeerd en kom je met complimentjes ook al een heel eind verder. Durf open communiceren over elkaars noden en bezorgdheden. Wees niet bang om te steunen op professionals in dit proces. Zij kunnen je verder helpen met bepaalde vragen, angsten of fysieke ongemakken waar je eventueel mee zit.


Tijd vinden voor elkaar
Eén van de grootste uitdagingen die op jullie pad kan komen is de agenda. Een noodzakelijk kwaad noem ik het vaak. Agenda’s staan immers altijd veel te vol en beletten het vaak om wat te kunnen vertragen. Anderzijds kan het een hulpmiddel zijn om momentjes voor jullie structureel in te plannen. Voor je het weet kan er een hele periode voorbije zijn zonder dat jullie even de tijd gehad hebben om een degelijk gesprek te voeren. Zoals hierboven beschreven, is het belang van affectie en intimiteit niet te onderschatten. Echter, zonder tijd, is het zeer moeilijk om de basis hiervoor te kunnen behouden.
Op welke manier jullie die tijd willen invullen is iets om over na te denken. Hebben jullie behoefte aan een avondje uit met z’n tweetjes? Of blijven jullie liever eens samen alleen thuis? Denk na over welke aspecten je mist bij elkaar en hoe je hieraan tegemoet kan komen. Zorg dat het ook realistisch is. Geef je nog borstvoeding? Hou hiermee rekening. Misschien kan je iets in de buurt doen waardoor je even kan passeren om te voeden of de afgekolfde melk kan langsbrengen. Het belangrijkste is dat jullie ongestoord met z’n tweetjes kunnen genieten op de manier die bij jullie past.
TIP: Breng je netwerk in kaart. Maak een apart lijstje van mensen die je kan aanspreken om te babysitten of waar je kindje eventueel eens kan gaan logeren. Dit zorgt ervoor dat je niet lang moet nadenken over welke opties je hebt. Het is ook aan te raden om vaste momenten in te plannen. Zo hoef je dit zelf niet te bewaken en kan je ruim op tijd opvang voorzien.


Geniet
Hoe cliché het ook klinkt. Probeer te genieten van deze periode. Niet alleen van de baby, maar ook van jullie avontuur als partners in dit verhaal. Probeer elkaars sterktes te zien en te benoemen. Er zit ook schoonheid in de moeilijke momenten. Wanneer je deze immers voorbij bent maakt het jullie nog zoveel sterker. Probeer te voelen hoe dit kindje van jullie een gezin maakt en neem de tijd en ruimte om dit vorm te geven. Wanneer ieder in zijn eigen kracht kan staan binnen het gezin, bouw je een ijzersterke thuis.


Enkele tips op een rijtje:
* Bespreek tijdens de zwangerschap de verwachtingen naar elkaar toe eens de baby er is(maak dit concreet)
* Denk al eens na over verschillende scenario’s en hoe jullie in deze situatie zullen handelen
* Ga het gesprek rond intimiteit niet uit de weg. Pols af en toe bij elkaar wat de andere zijn/haar noden en behoeftes zijn.
* Praat met professionals. Je vroedvrouw, huisarts of gynaecoloog kan je verder helpen met vragen rond intimiteit (zowel bij mentale als fysieke klachten).
* Breng in kaart welke opvangmogelijkheden er zijn en hou dit dicht bij de hand.
* Plan structureel momenten in voor jullie samen. Maak deze realistisch.