Menenstraat 344

8560 Wevelgem (BE)

Donderdag van

19:00 PM tot 21:00 PM

Email ons

contact@prenatalesessies.be

Skin-to-skin (STS) contact. Wat is dat?

Misschien heb je je vroedvrouw of gynaecoloog al over skin-to-skin horen praten, of misschien heb je nog nooit van de term gehoord. Maar het is belangrijk om te weten wat het is en hoe het gebeurt, zodat je weet wat er gebeurt nadat je baby geboren is. 

Skin-to-skin, what’s in the name?

Skin-to-skin contact wordt de praktijk genoemd waarbij een baby na de geboorte wordt afgedroogd en direct bloot op de blote borst van de moeder wordt gelegd, beiden worden bedekt met een warme deken en minstens een uur of tot na de eerste voeding blijft liggen. Huid-op-huid contact kan ook plaatsvinden wanneer een baby getroost of gekalmeerd moet worden en kan helpen om de melkvoorraad van de moeder te verhogen. Skin-to-skin contact is van vitaal belang op neonatale afdelingen waar het vaak bekend staat als ‘kangoeroezorg’. Hier helpt het de ouders een band op te bouwen met hun baby en ondersteunt het betere fysieke en ontwikkelingsresultaten voor de baby. 

Skin-to-skin contact wordt ook toegepast bij moeders die een keizersnede ondergaan, of bij tweelingen met de partner terwijl de moeder bezig is met de bevalling van de tweede baby. 

Waarom is skin-to-skin contact belangrijk?

Er is steeds meer bewijs dat huid-op-huidcontact na de geboorte baby’s en hun moeders helpt:

 • kalmeert en ontspant zowel moeder als baby
 • reguleert de hartslag en ademhaling van de baby, waardoor hij zich beter kan aanpassen aan het leven buiten de baarmoeder
 • stimuleert de spijsvertering en interesse in eten
 • Behoudt de temperatuur van de baby
 • maakt kolonisatie van de babyhuid met vriendelijke bacteriën, wat bescherming biedt tegen infecties
 • stimuleert de afgifte van hormonen ter ondersteuning van borstvoeding en moederschap.

Huid-op-huidcontact biedt ook voordelen voor baby’s in de neonatale zorg, omdat het:

 • de zuurstofverzadiging verbetert
 • het cortisolniveau (stress) verlaagt, vooral na pijnlijke procedures
 • gedrag vóór de voeding stimuleert
 • helpt bij de groei
 • het verblijf in het ziekenhuis kan verkorten
 • verbetert het melkvolume als de moeder kolft af na een periode van huid-op-huidcontact, waarbij de afgekolfde melk de meest recente antilichamen bevat.

Wat gebeurt er tijdens skin-to-skin contact?

Als een moeder haar baby na de geboorte in huid-op-huidcontact houdt, zet dit bij beiden sterk instinctief gedrag in gang. De moeder ervaart een golf van moederhormonen en begint haar baby te ruiken, te strelen en zich met hem bezig te houden. Het instinct van de baby na de geboorte drijft hem ertoe een uniek proces te volgen dat, als het niet wordt onderbroken, resulteert in zijn eerste borstvoeding. Als ze de kans krijgen om vertrouwd te raken met de borst van hun moeder en zich aan haar te hechten, is de kans groot dat ze zich dit herinneren bij volgende voedingen, waardoor er minder problemen met borstvoeding zullen zijn.

Veiligheidsoverwegingen

Waakzaamheid voor het welzijn van de baby is een fundamenteel onderdeel van de postnatale zorg direct na en in de eerste uren na de geboorte. Als er risico’s zijn voor de gezondheid van de baby, wordt daar eerst voor gezorgd – in het geval van risico bevalling is er een kinderarts in de verloskamer om indien nodig voor de toestand van de baby te zorgen. Pas als de baby stabiel is, kan hij op de moeder worden gelegd voor huid-op-huidcontact. 

Veiligheidspunten voor mama:

 • Tijdens de periode van huid-op-huidcontact moeten de vitale functies en het bewustzijnsniveau van de moeder worden gecontroleerd. 
 • Veel moeders kunnen hun baby huid-op-huid vasthouden tijdens de perineale hechting, mits ze voldoende pijnstilling hebben. Baby’s mogen geen huid-op-huid contact met hun moeder hebben als ze pijnstillers krijgen die het bewustzijn beïnvloeden.

Alle baby’s moeten routinematig worden gecontroleerd terwijl ze huid-op-huidcontact hebben met moeder of vader. De volgende observaties moeten worden opgenomen:

 • De baby moet in positie liggen dat de luchtweg vrij blijft 
 • Kleur – de baby moet worden beoordeeld door naar het hele lichaam van de baby te kijken, omdat de ledematen vaak het eerst verkleuren. 
 • Tonus – de baby moet een goede spiertonus hebben en mag niet slap zijn of niet reageren.
 • Temperatuur – de baby moet warm blijven tijdens het huidcontact.

Skin-to-skin is een onvergetelijke ervaring van genegenheid tussen ouders en baby en wordt zo veel mogelijk toegepast in babyvriendelijke ziekenhuizen. Als het ziekenhuis waar jij gaat bevallen geen BFHI status heeft, spreek met uw gynaecoloog over jouw wens voor skin-to-skin. 

Bron:
Research on skin-to-skin contact – Baby Friendly Initiative (unicef.org.uk)